pondělí 23. listopadu 2020

Terénní práce - část třetí

Vracím se zpět k retrospektivnímu seriálu o začátcích zakládání naší zahrady. Jsme v půli června 2020 a probíhá poslední část první fáze terénních úprav byla kolem domu. 

Náš domek není na základové desce, ale na ocelových nosnících. V sousedství jsem známí jako "ti z toho domu na nožičkách" :-) Má to své výhody i nevýhody. Pro mě bylo důležité mj. to, že až jednou domek doslouží, rozebereme ho, drtivá většina materiálů půjde spálit nebo recyklovat a na pozemku nezůstane desítky čtverečních metrů velká betonová placka. Klidně tu bude moci vyrůst jiný dům. Nebo třeba les... Nejsem fanda do litého betonu.

Nicméně vizuálně je tohle řešení přeci jen pořád nezvyklé. S panem šéfem jsme vymysleli řešení, že kolem dokola domu poběží samonosná betonová zídka a terén zvýšíme na úroveň prahů dveří. Podél zdi s vchodovými dveřmi se potáhne chodník spojující branku, vstup a dvě terasy. Malá teráska bude směrem do ulice. Je to východní strana a ráno je tu krásně slunečno a teplo už od jara. Hlavní pobytová terasa bude směrem do zahrady a bude o něco hlouběji než okolní terén. Díky tomu bude trochu chráněná, protože bydlíme na hodně větrném místě.


Tady vzniká ohraničeni budoucí terásky na východní straně domu.

Takhle vypadalo okolí našeho domu skoro rok. V pozadí je ještě část hromad. Vlevo část stavebního materiálu na zídky. Vzadu ještě není plot. Do domu chodíme po paletovém můstku.


Náš domek na nožkách a prostor budoucí hlavní pobytové terasy.


Terén kolem domu bylo nejprve třeba srovnat.





Na pozemku je hned několik technických šachet - vstup k retenční nádrži na dešťovou vodu, vstup do servisní šachty k retenčce, gajgr k potrubí (tady se stéká voda ze všech okapů), vstup k vodoměrům a vstup do akumulační jímky kanalizace. Všechny musí být přístupné a terén bude na všech těchto místech výš, než jsou umístěné poklopy. Gajgr jsme nastavili, ostatní poklopy jsme se rozhodli osadit velkými betonovými skružemi, na které přijdou dřevěné kryty od truhláře. Krásné to nebude, ale bude to funkční. Ve výsledku se většina schová mezi keře.

Tady je pár fotek před a po.


Vstup do akumulační jímky a k vodoměru.


Servisní šachta k retenčce. Musí být přístupná, je tady koš na mechanické nečistoty, který je třeba občas vyčistit.


Gajgr, pod kterým je "husí noha" - místo, kde se stéká voda z okapů z celého domu.


Vstup do retenčky na dešťovou vodu. Musí být přístupný kvůli vypouštění trubek na zimu.


Tady bude třeba vymyslet lepší a praktičtější kohoutek. Je na něj většinu roku napojená hadice na zalévání zeleninové zahrady.


Všechno je připraveno a zedníci začínají skládat zídku ze samonosných betonových L profilů.



V místech, kde je zídka hotová, zase přihrnují materiál z hromad a navyšují terén. Nakonec bude několik cm pod okrajem zídek, které budu vypadat jako obrubník. Mezera mezi zídkou a domem bude zakrytá tahokovem, aby základy domu větraly.


Vzadu už je terén srovnaný, vepředu je dobře vidět rozdíl v úrovni okolního terénu. Umístění domu na nožky elegantně řeší umístění domu do svahu, není třeba navyšovat terén ani podsklepit nebo podezdívat.


Takhle je nakonec obezděný celý dom kolem dokola. Od června se nám ale nepodařilo dojednat zámečníka, který vyrobí vykrytí mezi fasádou a zídkou. Jsou tam připravené nerezové vingly, které mříž ponesou. Vše čeká jen na ochotného řemeslníka a naši energii to dotáhnout.
     

Zatímco zedníci makali na zídkách, bagristé dokončili modelaci terénu a v půli třetího týdne byla tahle první fáze hotová. Koncem června jsme mohli konečně vysít luční osivo a vyrazit pro záhony :-) Tak o tom zase příště. Příští rok bude tady vzadu louka a ovocný sad. Tedy aspoň doufám...



Žádné komentáře:

Okomentovat