pátek 20. listopadu 2020

U rodičů na zahradě

Prodloužený víkend u rodičů na chalupě, spousta práce za námi, zima může přijít. Nařezali jsme a složili dříví snad na tři sezony (to ale trvalo mnohem dýl), musel kvůli tomu padnout starý a nevzhledný živý plot že smrku. Ze zahrady je teď krásný výhled do kraje a působí mnohem prostorněji. Zbytek živého plotu, který musí zůstat, jsme aspoň sestřihli.

Zasadili jsme jabloň a třešeň, maliny a ostružiny, přesadili na lepší místo rybízy, zazimovali záhony a keře... Rodiče budou mít po deseti letech na chalupě první ovocné stromy :-) Na rybízy jsem moc zvědavá. Na původním místě se jim nedařilo a úroda byla i po několika letech mizerná. Tak dostanou druhou šanci jinde a pak to možná s nimi vzdáme. Zato borůvka, kterou si mamka pořídila před pár lety, letos poprvé hezky zaplodila.

Pokáceli jsme několik škaredých smrků, které původní majitel zasadil na nevhodné místo, kde neměli dostatek prostoru. Bylo třeba je stále ořezávat a seřezávat shora, aby nepřekáželi elektrickému vedení. Vždycky mě může trefit, když vidím, kam to vede, když někdo při výsadbě stromů a keřů nepočítá s jejich velikostí v dospělosti. Vánoční stromeček je krásná věc, ale dvacetimetrový smrk v malé zahrádce... Místo jednoho přišla jabloňka, místo druhého dostane babička na jaře milované šeříky.

A teď už zase pracuju na svém 💪 A po večerech makám na osazovacím plánu keřů a stromů. Nejvyšší čas, první várka dnes dorazila a šla rovnou do země. 

Fotky nic moc, jen rychlé výcvaky z mobilu.


Nově vysazená jabloň do předzahrádky. Za ní aronie, která tu byla už dřív.
Kompost je celý zavezený pilinami a různým bordelem, co zbyl po řezání dřeva.

Druhá předzahrádka je krásně zazimovaná

Zadní část zahrady jsme vyklidili, vyčistili, zkrátili přerostlý živý plot.  V prvém rohu je nově vysazená třešeň a u ní rybízy. Snad se jim na novém místě bude líbit víc než na původním.

Nově vysazené ostružiny a maliny

Zásoby dříví na několik sezon. Na jejich místě byl ještě před pár týdny škaredý živý plot ze smrků, ze zahrady vůbec nebylo vidět ven a byla celá sevřená. Poničená tráva to na jaře dožene :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat